
Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων της Μεσογειακής διατροφής, αποτελώντας μία υπερτροφή. Περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα καρύδια Βραζιλίας, τα καρύδια πεκάν, τα φυστίκια αράπικα, τα φιστίκια Αιγίνης και τα φουντούκια. Αν δε τους έχεις ήδη στο καθημερινό διατροφικό σου πρόγραμμα (και δεν έχεις αλλεργία φυσικά), αξίζει να τους δώσεις μία ευκαιρία, καθώς:
- Είναι πλούσιοι σε φυτική πρωτεΐνη, συμβάλλοντας στο αίσθημα κορεσμού και βοηθώντας στην επίτευξη απώλειας βάρους.
- Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς, προστατευτεύοντας έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Είναι πλούσιοι σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μυοσκελετικού συστήματος.
- Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και συγκεκριμένα τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διατήρηση προσοχής.
- Αποτελούν εξαιρετική τροφή για όσους ακολουθούν ειδικά προγράμματα διατροφής (είτε για διαβήτη, είτε για μείωση τριγλυκεριδίων, είτε για μείωση χοληστερόλης).
- Συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, προστατεύοντας από μελλοντική ανάπτυξη νευρολογικών νοσημάτων.
- Συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ποικιλία της εντερικής μικροχλωρίδας (των τρισεκατομμύρια βακτηρίων που ζουν στο παχύ έντερο), η οποία σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να επηρεάζει την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου σώματος συνολικά.
Θες παραπάνω λόγους για να πειστείς να τους δοκιμασεις; Κατανάλωσε τους ως σνακ μαζί με το φρούτο σου ή ρίξτους μέσα σε σαλάτες ή στο γιαούρτι σου. Κ αν δε σου πολυαρέσουν ωμοί, δοκίμασε να τους πολτοποιήσεις και να τους προσθέσεις μέσα σε κέικ ή σπιτικές μπάρες δημητριακών. Πειραματίσου με διάφορους ξηρούς καρπούς, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιόλογο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής που θα μας προσφέρει μακροχρόνια σωματική και ψυχική ευεξία.
Πηγές αναφοράς
Gervasi, T., Barreca, D., Laganà, G., & Mandalari, G. (2021). Health benefits related to tree nut consumption and their bioactive compounds. International Journal of Molecular Sciences, 22(11), 5960.
Γράφει η ομάδα του www.lyb.gr