
Οι έξοδοι για φαγητό πολλές φορές τρομάζουν τον κόσμο που προσπαθεί να χάσει βάρος, καθώς νιώθουν ότι θα χάσουν τον έλεγχο και θα χαλάσει η όλη προσπάθεια που κάνουν να μειώσουν το σωματικό βάρος τους. Μία πολύ γνωστή μέθοδος, που βοηθά πολύ στον έλεγχο της μερίδας, είναι η μέθοδος του πιάτου, κατά την οποία:
- Γεμίζεις το ½ του πιάτου σου με λαχανικά και φρούτα (ωμές, σαλάτες, ψητά λαχανικά κλπ).
- Γεμίζεις το ¼ του πιάτου με πηγές πλούσιες σε υδατάνθρακα όπως η πατάτα, ο αρακάς, το καλαμπόκι, το ψωμί, το πλιγούρι, το ρύζι, τα μακαρόνια. Τυχόν μακαρονοσαλάτες και πατατοσαλάτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
- Γεμίζεις το υπόλοιπο ¼ με πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας.
Να θυμάσαι πως τίποτα δεν απαγορεύεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής, ακόμα και αν αυτό προορίζεται για απώλεια βάρους. Φάτε και πιείτε ελεύθερα με σύνεση και μέτρο και προσπαθήστε να εντοπίσετε πότε ο ο οργανισμός σας έχει χορτάσει και σταματήστε εκεί. Και αν το παρακάνετε κάποιες φορές, σημασία έχει να περάσατε καλά, να το ευχαριστηθείτε και να μην γεμίζετε τύψεις και ενοχές αν φάγατε 1 γλυκό παραπάνω ή 1 πιάτο παραπάνω φαγητό. Η υγιής σχέση με την τροφή και οι σκέψεις γύρω από τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά καθορίζουν τις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες είναι αυτές που καθορίζουν το σωματικό μας βάρος σε ένα μεγάλο βαθμό.