Και να που ξεκίνησε επιτέλους η σχολική χρονιά. Με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, γεννάται το άγχος του “τι θα δώσω στο παιδί να πάρει μαζί του”. Εδώ ερχόμαστε εμείς να σας καθησυχάσουμε και να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές επί του θέματος, αλλά και ιδέες για το τι θρεπτικό μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι και τι επιλογές έχετε εκτός σπιτιού, λιγότερο ανθυγιεινές απ ότι συνήθως.
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε το βασικότερο μύθο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους γονείς και δεν είναι άλλος από το “το παιδί μου πρέπει να τρώει μόνο υγιεινά” ή “εγώ στο παιδί μου δίνω μόνο υγιεινά σνακ για το σχολείο”. Η έννοια του υγιεινού και θρεπτικού έχει νόημα στο πλαίσιο της συνήθειας και όχι ενός μεμονωμένου τρόφιμου. Είναι απόλυτα υγιές να τρώει το παιδί μας απ’ όλα ή να είναι επιλεκτικό σε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι προτιμήσεις μας αλλάζουν από ηλικία σε ηλικία. Συγκεκριμένα, αν τα παιδιά μας είναι ακόμα νηπιακής ηλικίας, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ακόμα εξερευνούν τα πάντα και αυτό δεν αναιρείται στο φαγητό. Νέες γεύσεις, υφές, αρώματα, όλα διαθέσιμα προς το παιδί, το οποίο λαμβάνει νέα ερεθίσματα γύρω από τον κόσμο της τροφής και έχει το δικαίωμα να του αρέσει ή να μη του αρέσει ένα τρόφιμο. Γυρνώντας στο βασικότερο μύθο που θα πρέπει όλοι να απομυθοποιήσουμε είναι ότι το παιδί μας δε μπορεί να τρώει μόνο θρεπτικά τρόφιμα. Θα φάει και λιγότερα θρεπτικά και είναι πολύ καλύτερο να του τα προσφέρουμε εμείς – ως γονείς – σε μικρότερη συχνότητα – από το να τα ψάξουν και να τα αγοράσουν έξω με το χαρτζιλίκι της γιαγιάς και του παππού. Γι’αυτό:
→ Δεν απαγορεύουμε κανένα τρόφιμο στο παιδί μας (με εξαίρεση σοβαρές αλλεργίες και παθήσεις)
→ Προσφέρουμε στο παιδί μας όλα τα τρόφιμα, χωρίς να τα κατηγοριοποιούμε σε “καλά” και “κακά” τρόφιμα
→ Δε χρησιμοποιούμε ποτέ το οποιοδήποτε τρόφιμο ως τιμωρία ή ως επιβράβευση (“αν δε φας το σπανακόρυζο, δεν έχει παγωτό”).
Αφού ξεκαθαρίσαμε, λοιπόν, κάποιες πολύ βασικές αρχές στη διατροφή του παιδιού μας, ας δούμε τι θρεπτικές επιλογές έχουμε, οι οποίες δε θα μας κάνουν να φάμε κι όλη μας τη μέρα στην κουζίνα:
Κεφάλαιο τοστ. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν με το τοστ τυρί-γαλοπούλα και συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Η γαλοπούλα κατατάσσεται στην κατηγορία των αλλαντικών. ΟΛΑ τα αλλαντικά– και η γαλοπούλα και το βραστό κοτόπουλο – έχουν κατηγοριοποιηθεί στη λίστα των Νο1 καρκινογόνων και η κατανάλωση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 30 γραμμάρια εβδομαδιαίως, δηλαδή 1-2 φέτες/εβδομάδα. Γι’αυτό, ο περιορισμός της κατανάλωσής τους κρίνεται αναγκαίος και προτείνονται οι παρακάτω εναλλακτικές:
Αλμυρά τοστ / αραβικές:
→ Τοστ ή wrap με τυρί κρέμα, τυρί σε φέτες και λαχανικά
→ Τοστ ή wrap με αυγό βραστό (ή σε ομελέτα), αβοκάντο και λαχανικά
→ Τοστ ή wrap με τυρί κρέμα (ή γιαούρτι/μουστάρδα), περισσευούμενο κοτόπουλο και λαχανικά
→ Τοστ ή wrap με περισσευούμενο μπιφτέκι (άπαχο μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο ή οσπρίου) με κέτσαπ, μουστάρδα & λαχανικά
Γλυκά τοστ / αραβικές:
→ Τοστ ή wrap ολικής άλεσης με βούτυρο καρπών 100% και σπιτική μαρμελάδα
→ Τοστ ή wrap με ταχίνι κακάο και μπανάνα (εναλλακτικά 1 φορά την εβδομάδα, μπορούμε να προσφέρουμε μερέντα με μπανάνα ή κάποιο άλλο φρούτο).
→ Τοστ ή wrap με ταχίνι (ή τυρί κρέμα ή τυρί cottage), μέλι και καρύδι τριμμένο
Και συνεχίζουμε..
→ Λίγα δημητριακά ολικής με ξηρούς καρπούς (για μεγαλύτερα παιδιά)
→ Αποξηραμένα φρούτα με σταγόνες σοκολάτας και ξηρούς καρπούς (για μεγαλύτερα παιδιά)
→ Φρέσκα φρούτα, σε συνοδεία με ένα από τα παραπάνω τοστ
Αν έχετε λίγο παραπάνω χρόνο..
→ Σπιτικά πιτσάκια με μίγμα τυριών, ελιές & εποχικά λαχανικά
→ Σπιτικά τυροπιτάκια κουρού
→ Σπιτικά πρασοπιτάκια/σπανακοπιτάκια
→ Μπατζίνα (ή γρήγορη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο)
→ Πατσαβουρόπιτα ή γρήγορη τυρόπιτα
→ Muffin ομελέτας με τυρί και λαχανικά
→ Μαλακά μπισκότα βρόμης με ταχίνι και μέλι + 1 φρούτο
→ Σπιτικό κέικ, παρασκευασμένο με βρόμη (ή αλεύρι ολικής), φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα
→ Σπιτικές μπάρες δημητριακών ή energy balls (για μεγαλύτερα παιδιά)
Θρεπτικές επιλογές από το φούρνο
→ Κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής/πολύσπορο (συνοδεία τυριού που μεταφέρεται εύκολα όπως τα τρίγωνα τυράκια la vache ή τα mini babybel) + 1 φρούτο
→ Γεμιστό κουλούρι (επιλογή αλλαντικού 1 φορά/εβδομάδα)
→ Κριτσίνια ολικής/καρότου/ελιάς/χαρουπιού (με τυρί σε φέτες) + 1 φρούτο (για μεγαλύτερα παιδιά)
→ Σταφιδόψωμο
→ Ελιόψωμο
→ Μπαγκέτες ολικής με τυρί φέτα, ελιά, ντομάτα ή κοτόπουλο, σος, λαχανικά ή με αυγό, τυρί, λαχανικά (επιλογή αλλαντικού 1 φορά/εβδομάδα)
Το σημαντικότερο σημείο, ώστε να μη τα χάσουμε και δούμε πως αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα, είναι η οργάνωση και η προετοιμασία των σνακ. Γι’αυτό επιλέγουμε μία μέρα της εβδομάδας, καταγράφουμε το τι θα δώσουμε στα παιδιά μας, φτιάχνουμε τη λίστα του σούπερ και ετοιμάζουμε τα σνακ από την προηγούμενη μέρα ή εναλλακτικά επιλέγουμε 2 μέρες της εβδομάδας ώστε να τα φτιάξουμε μισά μισά για όλες τις μέρες. Έτσι, θα είμαστε και οργανωμένοι και με λιγότερο άγχος.
Καλή σχολική χρονιά με σωματική και ψυχική ευημερία!