Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για ένα ξεχωριστό διατροφικό πρότυπο διατροφής που δεν
έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι, την Διαλειμματική Νηστεία!
Μάλιστα, το κοινό δίλημμα είναι εάν η Διαλειμματική νηστεία υπερτερεί ενός κλασσικού προγράμματος
διατροφής όσον αφορά την απώλεια βάρους, καθώς και εάν υπάρχουν οφέλη για την υγεία μας ακολουθώντας το.
Τι είναι, όμως, <<Διαλειμματική Νηστεία>>;
Με τον όρο Διαλειμματική Νηστεία εννοείται η παρατεταμένη αποχή από το φαγητό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι
του διατροφικού αυτού μοντέλου.
• Χρονικά περιορισμένη λήψη τροφής ημερησίως:
Αποτελεί τον πιο δημοφιλή τύπο Διαλειμματικής Νηστείας. Επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων
συγκεκριμένες ώρες καθημερινά.
Παράδειγμα: σχήμα 16/8, όπου ο διαιτώμενος καταναλώνει τα γεύματά του 8 συνεχόμενες ώρες
καθημερινά και τις υπόλοιπες 16 ώρες ακολουθεί η νηστεία.
• Εναλλασσόμενη Νηστεία:
Περιλαμβάνει ημέρες πλήρους νηστείας και ελεύθερες ημέρες, δηλαδή Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή,
Κυριακή πραγματοποιείται η νηστεία και τις υπόλοιπες ημέρες (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο) τα ελεύθερα
γεύματα.
• Τροποποιημένο Πρωτόκολλο Νηστείας – Μοντέλο 5/2:
Σε αυτό τον τύπο Διαλειμματικής νηστείας, δύο ημέρες την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση του 20%
των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων του ανθρώπινου οργανισμού και τις υπόλοιπες πέντε ημέρες την
εβδομάδα ακολουθούνται τα ελεύθερα γεύματα.
Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Διαλειμματική νηστεία αποτελεί ένα αρκετά υποσχόμενο μοντέλο διατροφής
και γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και εξετάζεται συνεχώς. Πληθώρα σύγχρονων μελετών υποστηρίζουν ότι η
Διαλειμματική Νηστεία σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων είναι ικανή να ελαττώσει σε
μεγαλύτερο βαθμό την ποσότητα του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με ένα κλασσικό πρόγραμμα
απώλειας βάρους.
Σύμφωνα με την επιστήμη, ποια είναι τα οφέλη της λοιπόν;
– Συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
– Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.
– Δρα προστατευτικά στη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, μειώνοντας τους φλεγμονώδεις παράγοντες.
– Συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, δηλαδή της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, η αίσθηση πείνας και ταυτόχρονα η διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών αποτελούν δύο από τα πιο
κοινά εμπόδια συμμόρφωσης στο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο.
Ακόμα, συστήνεται η αποφυγή της Διαλειμματικής νηστείας σε έγκυες, γυναίκες σε γαλουχία, καθώς και σε
ελλιποβαρείς ανθρώπους.
Βιβλιογραφία
– Bartosz Malinowski,1,Klaudia Zalewska, Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders—An Overview,
Nutrients.2019 Mar; 11(3): 673
-Patterson RE, Sears DD., Metabolic Effects of Intermittent Fasting. Annu Rev Nutr. 2017 Aug 21;37:371-393
– Saad R. Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease. N Engl J Med. 2020 Apr 30;382(18):1773
– Ruth E Patterson, 2. Dorothy D Sears, Metabolic Effects of Intermittent Fasting, Nutr 2017 Aug 21;37:371-393.
– Μπρίνια ΜΕ et al., Επιδράσεις της διαλείπουσας δίαιτας στη μεταβολική, στην καρδιαγγειακή και στη γενικότερη
υγεία. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής. 2018, 35(1):57-73